• ORTHOmagazine

  • Jojo-effect door darmbacteriën?

    Hoewel het consequent volgen van een dieet doorgaans resulteert in gewichtsverlies, wordt in 80 procent van de gevallen het bereikte lichaamsgewicht niet gehandhaafd. Het jojo-effect is een bekend fenomeen. Uit het niets, zo lijkt het. Binnen een jaar zitten de kilo’s er weer aan en vaak zelfs nog meer. Onderzoeken bij tweelingen hebben aangetoond dat dit jojo-effect waarschijnlijk niet veroorzaakt wordt door genen. De eeuwigdurende strijd is begonnen, een strijd tegen jezelf of…. tegen darmbacteriën?

    Leider van het onderzoeksteam was dr. Eran Elinav. In 2014 bracht ORTHOmagazine (1) ook al een onderzoek van hem onder de aandacht. De uitkomst daar was dat non-calorische kunstmatige zoetstoffen, waaronder aspartaam, glucose-intolerantie veroorzaken. Ook hierbij speelde een verandering van de darmflora een essentiële rol. In 2015 bracht ORTHOmagazine (2) van hetzelfde team een artikel dat liet zien dat de glycemische index weliswaar een goed uitgangspunt is voor voedingsadviezen, maar dat het toch tijd is voor een kleine paradigmashift. 

    (1) Kunstmatige zoetstoffen. Averechts effect op glucosetolerantie. Als pdf in ORTHObibliotheek (2014)
    (2) Gepersonaliseerde voeding. Erfelijke aanleg, insulinegevoeligheid, microbioom. Als pdf in ORTHObibliotheek (2015)

     

  • ORTHOmagazine