• ORTHOmagazine

  • Artikelen microbioom ORTHOmagazine 2014-2018

    Gratis artikelen, gepubliceerd in ORTHOmagazine: zie aan eind 
    De laatste jaren hebben Israëlische onderzoekers regelmatig gepubliceerd over gepersonaliseerde voeding in toonaangevende tijdschriften als Nature en Cell. Nu is hun publieksboek The Personalized Diet verschenen.

    Wat valt op?

    * de rol van het microbioom blijkt een steeds belangrijkere;

    * de bloedglucosespiegel (eenvoudig te meten via een vingerprik) geeft een schat aan informatie;

    * is hiermee een grote stap gezet in de behandeling van overgewicht, (pre)diabetes, risico hart- en vaatziekten, dementie en andere chronische ziekten?

    Het effect van voedingsmiddelen op de bloedglucosespiegel verschilt per individu. Met een persoonlijk voedingsadvies kunnen de postprandiale (na de maaltijd) bloedspiegels beter gereguleerd worden. Hiermee kan het risico van metabole stoornissen worden verkleind.

      

    Er bleek een grote variatie tussen individuen te bestaan voor wat betreft de postprandiale glucoserespons van identieke maaltijden. Na de consumptie van brood bijvoorbeeld was er een gemiddelde stijging van de bloedglucosespiegel tussen 1,7 mmol/l en 2,4 mmol/l. Echter, bij sommige personen steeg de bloedglucosespiegel met 0,8 mmol/l en bij anderen met 3,9 mmol/l. Op basis van de gegevens ontwikkelden de wetenschappers een model waarmee de glucoserespons na maaltijden kon worden voorspeld. Op deze manier konden ze voor ieder individu gezonde dan wel ongezonde voeding samenstellen. Het effect van dergelijke individuele maaltijden met een gelijke hoeveelheden calorieën werd vervolgens getest bij 26 proefpersonen. Het bleek inderdaad dat ‘slechte’ maaltijden leidden tot een stijging van de postprandiale glucosespiegel, terwijl de bloedglucosespiegel stabiel bleef na consumptie van ‘gezonde’ maaltijden.

    Volgens de wetenschappers hebben algemene voedingsrichtlijnen een beperkte waarde en is het in de toekomst mogelijk om eenvoudig persoonlijk voedingsadvies te geven op basis van vragenlijsten en een ontlastingsmonster.

    Het Israëlische onderzoeksteam is niet de enige onderzoeksgroep in de wereld dat zich gestort heeft op deze nieuwe ontwikkelingen. In het laatste nummer van 2018 vindt u de laatste ontwikkelingen zoals wat er commercieel gaande is. Zo wemelt het van de bedrijven op internet die het microbioom analyseren op grond van een thuistest en beweren dat ze daarmee gepersonaliseerde voedingsadviezen kunnen geven. En een poging tot een antwoord op: waar gaat het naartoe?

     

    Artikelen in ORTHOmagazine 2014-2017

    1. Schuitemaker GE. Kunstmatige zoetstoffen. Averechts effect op glucosetolerantie. ORTHOmagazine 2014; 32:206-209
    2. Roskamp H. Gepersonaliseerde voeding. Erfelijke aanleg, insulinegevoeligheid, microbioom. ORTHOmagazine 2015; 33(6):220-222
    3. Kaus I. Jojo-effect door darmbacteriën? ORTHOmagazine 2017; 35(1):6-8

       

    Artikelen in ORTHOmagazine 2018:

    1. Schuitemaker GE. Gepersonaliseerde voeding. Individuele benadering voor iedereen. ORTHOmagazine 2018; 36(1):6-9
    2. Kaus I. Alcohol, de darm en het brein. Verstoorde darmflora en darmpermeabiliteit. ORTHOmagazine 2018; 36(2):56-58
    3. Roskamp H. Samenstelling van microbioom? Omgeving wint het van genen van gastheer. ORTHOmagazine 2018; 36(2):62-64
    4. Roskamp H. Lekkende darm en hoge bloedsuikerspiegel. ORTHOmagazine 2018; 36(3):108-110
    5. Roskamp H. Personal Food Mapping. Wat zeggen DNA, metabolisme en microbioom. ORTHOmagazine 2018; 36(6)

     

     Vanaf ORTHOmagazine nr.3, 2017 de nieuwe rubriek ‘Ons Microbioom’.

  • ORTHOmagazine