• slide
  • ORTHOmagazine

  • In ORTHOmagazine nr.6

    In 2005 ontdekte de Amerikaan Michael Skinner bij toeval dat toekomstige generaties ziek kunnen worden wanneer een voorouder is blootgesteld aan ongezonde omgevingsfactoren.

    Opmerkelijk is dat de blootgestelde voorouder zelf niet ziek wordt. Dat lieten dierproeven zien.

    In dit artikel vindt u eerst – in vogelvlucht – hoe in de loop van de geschiedenis werd gedacht over het ontstaan van ziekten (etiologie) om dan te komen, via de epigenetica, bij de nieuwste ontwikkeling, de transgenerationele overerving.

    Dubieus ‘jubileum’ carrageen (E407)

    Een halve eeuw geleden werden de eerste zorgen geuit over de invloed op de darm van carrageen (E407). Sindsdien is de ongerustheid alleen maar toegenomen. Net als het gebruik van de hulpstof, die razend populair is onder voedingstechnologen en ook wordt verwerkt in ‘natuurlijke’ en ‘biologische’ producten. Een update.


    Astma; nu eens niet medicijnen

    Behandeling van astma is heden ten dage vrijwel uitsluitend symptomatisch met medicijnen. Ook de research gaat vrijwel volledig in deze richting. De Australische wetenschapper Lisa Wood, gespecialiseerd in chronische ontstekingen, zag de betekenis van leefstijlfactoren, waaronder voeding. Meer dan vijftien jaar zit zij nu op dit spoor en komt uit bij de darm.

  • ORTHOmagazine