• slide
 • ORTHOmagazine

 • In ORTHOmagazine nr.5

  Ketogeen dieet
  Op zoek naar de nadelen

  Problemen op de lange termijn?
  We horen tegenwoordig vrijwel uitsluitend over de voordelen van het ketogeen dieet. Maar kleven er ook nadelen aan? Hoog tijd om dit na te gaan. Zal het ketogeen dieet ooit de status krijgen van ‘normale gezonde voeding’? Of is het ketogeen dieet een tijdelijke reactie op de dikmakende koolhydraatrijke Westerse voeding van nu en daarom zo effectief én populair? Of: zal jaren na nu de gezondheidsrekening alsnog gepresenteerd worden?


  Ketogeen dieet (2)
  Onverwacht: antioxidatief en anti-inflammatoir

  Voorkomt bovendien glucosepieken 
  Onverwacht! De pathogenese in het lichaam laat zien dat het ketogeen dieet op de lange termijn een gunstig effect heeft.  Bovendien helpt het glucosepieken voorkomen. Maar wat de voordelen van het ketogeen ook mogen zijn, het dieet is eenzijdig. Evenals overigens het ‘normale’ Westerse, koolhydraatrijke dieet. Maar dat heeft juist het tegenovergestelde effect.


  Autisme en microbioom

  Fecestransplantatie: therapie van de toekomst?

  Studie met verstrekkende uitkomsten
  Het wordt steeds duidelijker dat de darmflora invloed heeft op het brein en de neurologische gezondheid. Wereldwijd groeit de belangstelling voor de hersen-darm as, ook bij autisme. Amerikaanse onderzoekers boekten in 2017 in een kleine studie opzienbarende resultaten met een speciale vorm van fecestransplantatie. Twee jaar later blijken de behandelde kinderen verder verbeterd. Dit is ‘zeer, zeer opwindend’, aldus een van de onderzoekers.


  Vitamine C bij Helicobacter pylori-infectie

  Een infectie met Helicobacter pylori kan leiden tot maagklachten waaronder gastritis. De standaardbehandeling met antibiotica geeft kans op resistentie. Uit recente inzichten blijkt dat intraveneuze toediening van een hoge dosis vitamine C kan helpen bij de bestrijding van de bacterie, al dan niet in combinatie met antibiotica.


  Voedingsadviezen op de schop; ‘one size does NOT fit all’

  Wetenschappers, waaronder dr. Tim Spector van de Twins UK Study, presenteerden de resultaten van de PREDICT Study 1, ’s werelds grootste onderzoek naar gepersonaliseerde voeding. Conclusie: ieder individu – ja zelfs een eeneiige tweeling – reageert anders op voedsel.


   

 • ORTHOmagazine