• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • ORTHOmagazine

  • In Orthomoleculair Magazine nr.3, 2023 (verschijnt 29 juni)

    Ultra-Processed Food (UPF)

    Een nieuw begrip is in zwang in de voedingswetenschap. 

    Onderzoek naar de negatieve effecten ervan is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

    Hoe dát zo komt … ?

    Het besef groeit
    dat UPF meer en meer gezien wordt als een
    homogene verzameling
    ongezonde voedingsproducten.

    Wat hebben deze producten gemeen?
    Ze hebben ingrijpende bewerkingen ondergaan (‘geknutseld’),
    zijn gericht op de grote massa,
    en worden meestal vervaardigd door de grote voedingsmiddelenconcerns,

    met als doel:
    om optimaal bij te dragen aan de winstmaximalisatie.


    De UPF staat uitgestald in de schappen van de supermarkten.
    Voorbeelden zijn:
    frisdranken, chips, frites, gezoete ontbijtgranen, ijs en snoep.

    Lees het in ORTHO >>


    Voorts in
    Orthomoleculair Magazine

    AGEs

    Advanced Glycation Endproducts,
    van depressie tot dementie

    AGEs worden gevormd:

    in de fabriek (tijdens bewerking),

    in de keuken (door bakken, braden)

    én

    in lichaam (door voeding én endogene vorming).

    Bij de mens dragen AGEs bij aan
    cognitieve achteruitgang en mentale klachten,
    zowel door directe vorming in de hersenen als via metabole ziekten zoals diabetes!



    ‘Post-Vac’ en Long-Covid

    vitamine D gaat óók de stolsels tegen

    Vitamine D-suppletie wordt onderkend als een behandelopties bij Long-Covid en ‘Post-Vac’.

    Maar slechts in de rol van ‘immuunondersteuner’.

    Maar …

    wordt de antitrombotische werking van vitamine D over het hoofd gezien?’

    Lees het in ORTHO >>


     

    Metabole leververvetting (MAFLD)
    bereikt óók het brein

    Voorheen bekend als niet-alcoholische leververvetting (NAFLD),
    nu steeds vaker als metabole leververvetting
    (MAFLD – Metabolic Associated Fatty Liver Disease).

    Waarom?

    In Westerse landen steeds vaker gezien als gevolg van een ongezonde leefstijl.
    De aandoening beperkt zich niet alleen tot de lever.

    Nu ook als dysfunctie van het centrale zenuwstelsel.

    Lees het in ORTHO >>


    Redactioneel van Gert Schuitemaker

    Ultra-Processed Food (UPF),
    het ‘roken’ van nu!

    Karakteristiek?

    ‘Marketing is leading, niet gezondheid’

    Lees het in ORTHO >>

     

    In de rubrieken

    • Vitamine D-tekort bij psoriasis
    • Depressief door 5G?
    • Carotenoïden effectief bij beeldschermwerk
    • Pijnboombastextract voorkomt haaruitval
    • Minder agressie door suppletie?
    • Vleesvervanger en opname aminozuren
    • Hoe einde carrière Beethoven

    en veel meer …

    Nu ORTHO-abonnement? >>

  • ORTHOmagazine