Een nieuw begrip is in zwang in de voedingswetenschap.
Onderzoek naar de negatieve effecten ervan is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.
Het besef groeit
dat UPF meer en meer gezien wordt als een
homogene verzameling
ongezonde voedingsproducten.
Wat hebben deze producten gemeen?
Ze hebben ingrijpende bewerkingen ondergaan (‘geknutseld’),
zijn gericht op de grote massa,
en worden meestal vervaardigd door de grote voedingsmiddelenconcerns,
met als doel:
om optimaal bij te dragen aan de winstmaximalisatie.
De UPF staat uitgestald in de schappen van de supermarkten.
Voorbeelden zijn:
frisdranken, chips, frites, gezoete ontbijtgranen, ijs en snoep.
Advanced Glycation Endproducts,
van depressie tot dementie
AGEs worden gevormd:
in de fabriek (tijdens bewerking),
in de keuken (door bakken, braden)
én
in lichaam (door voeding én endogene vorming).
Bij de mens dragen AGEs bij aan
cognitieve achteruitgang en mentale klachten,
zowel door directe vorming in de hersenen als via metabole ziekten zoals diabetes!
vitamine D gaat óók de stolsels tegen
Vitamine D-suppletie wordt onderkend als een behandelopties bij Long-Covid en ‘Post-Vac’.
Maar slechts in de rol van ‘immuunondersteuner’.
Maar …
wordt de antitrombotische werking van vitamine D over het hoofd gezien?’
Voorheen bekend als niet-alcoholische leververvetting (NAFLD),
nu steeds vaker als metabole leververvetting
(MAFLD – Metabolic Associated Fatty Liver Disease).
Waarom?
In Westerse landen steeds vaker gezien als gevolg van een ongezonde leefstijl.
De aandoening beperkt zich niet alleen tot de lever.
Nu ook als dysfunctie van het centrale zenuwstelsel.
Redactioneel van Gert Schuitemaker
Karakteristiek?
In de rubrieken
en veel meer …