• ORTHOmagazine

 • Fenegriek verlicht menopauze

   

  Vrouwen kunnen klachten van de menopauze verminderen door een fenegriekextract te nemen. Deze traditionele geneeskrachtige plant verhoogt het oestrogeengehalte en herstelt zodoende de hormonale balans.

  Aan de studie namen 88 vrouwen deel die in de menopauze waren. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende negentig dagen dagelijks 1000 mg fenegriekextract (Trigonella foenum graecem) of een placebo.

  Door de suppletie met het extract werd een significante toename gezien van de oestrogeenspiegel met 20 procent. Dit ging gepaard met een significante vermindering van klachten en een verbetering van de levenskwaliteit.

  De vrouwen in de suppletiegroep hadden ten opzichte van de placebogroep 57% minder last van nachtzweten. Stemmingswisselingen namen onder invloed van suppletie met 68% af. Ook hadden de vrouwen met 75% en 54% minder last van respectievelijk misselijkheid en hoofdpijn. Opvliegers verminderden eveneens significant en 32% van de vrouwen in de fenegriekgroep had uiteindelijk geen last meer van opvliegers.

  Terwijl bij de vrouwen in de placebogroep een verhoging werd gezien van het cholesterol- en triglyceridengehalte, was dit niet het geval bij de vrouwen in de fenegriekgroep. De vrouwen hadden geen last van bijwerkingen.

  Een extract van fenegriek herstelt de hormonale balans en vermindert klachten van de menopauze, zo blijkt uit de resultaten van de studie.

  Bron: Phytother Res 2016; 30:1775-178); [ORTHOmagazine nr.2, 2017; rubriek Supplementennieuws]

 • ORTHOmagazine