• ORTHOmagazine

 • Gepersonaliseerde voeding

  De laatste jaren hebben Israëlische onderzoekers regelmatig hierover gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften als Nature en Cell. Nu is hun publieksboek The Personalized Diet verschenen. 

  Wat valt op?

  * de rol van het microbioom blijkt een steeds belangrijkere;

  * de bloedglucosespiegel (eenvoudig te meten via een vingerprik) geeft een schat aan informatie;

  * is hiermee een grote stap gezet in de behandeling van overgewicht, (pre)diabetes, risico hart- en vaatziekten, dementie en andere chronische ziekten?

  Het effect van voedingsmiddelen op de bloedglucosespiegel verschilt per individu. Met een persoonlijk voedingsadvies kunnen de postprandiale (na de maaltijd) bloedspiegels beter gereguleerd worden. Hiermee kan het risico van metabole stoornissen worden verkleind.

  Er bleek een grote variatie tussen individuen te bestaan voor wat betreft de postprandiale glucoserespons van identieke maaltijden. Na de consumptie van brood bijvoorbeeld was er een gemiddelde stijging van de bloedglucosespiegel tussen 1,7 mmol/l en 2,4 mmol/l. Echter, bij sommige personen steeg de bloedglucosespiegel met 0,8 mmol/l en bij anderen met 3,9 mmol/l. Op basis van de gegevens ontwikkelden de wetenschappers een model waarmee de glucoserespons na maaltijden kon worden voorspeld. Op deze manier konden ze voor ieder individu gezonde dan wel ongezonde voeding samenstellen. Het effect van dergelijke individuele maaltijden met een gelijke hoeveelheden calorieën werd vervolgens getest bij 26 proefpersonen. Het bleek inderdaad dat ‘slechte’ maaltijden leidden tot een stijging van de postprandiale glucosespiegel, terwijl de bloedglucosespiegel stabiel bleef na consumptie van ‘gezonde’ maaltijden.

  Volgens de wetenschappers hebben algemene voedingsrichtlijnen een beperkte waarde en is het in de toekomst mogelijk om eenvoudig persoonlijk voedingsadvies te geven op basis van vragenlijsten en een ontlastingmonster.

  Artikel Gepersonaliseerde voeding van Hanny Roskamp in ORTHOmagazine nr.6, 2015
  Oorspronkelijke artikel in Cell: Zeevi D, Korem T, [..] Elinav E, Segal E. Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses. Cell 2015; 163(5):1079-94
  Artikel Kunstmatige zoetstoffen. Averechts effect op glucosetolerantie van Gert Schuitemaker in ORTHOmagazine nr.6, 2014

  In ORTHOmagazine nr.1 ruime aandacht voor dit baanbrekende onderzoek.

 • ORTHOmagazine