• slide
 • ORTHOmagazine

 • Kan vaccinatie veiliger?

  De redactie van ORTHOmagazine is van mening dat het een legitieme vraag is en er is geen enkele reden om hem niet te stellen. Zeker gezien de ontwikkelingen van de laatste dagen.

  Deze vraag is bijna verboden. We stellen hem dagelijks over allerlei onderwerpen. Kan vliegen veiliger? Kan het spoor veiliger? Kan gaswinning veiliger? Enzovoorts. Maar niet: Kan vaccinatie veiliger? Dat is een no-go area. De vraag beantwoorden, is helemaal een brug te ver.


  Meer lezen over ‘Kan vaccinatie veiliger?’ Onder dit bericht


  Het Parool (16 maart) kopt :
  Blokhuis wil ban op antivaccinatieboek

  Verder in het bericht:
  Het bedrijf [bol.com; red] … moet op zijn minst deze omstreden publicaties uit de etalage halen, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). En zelfs volledige verbanning uit het assortiment dient bespreekbaar te zijn.

  Dan:
  Blokhuis: “Als je ziet hoeveel we in Nederland doen om het belang van vaccineren – allemaal volstrekt wetenschappelijk onderbouwd – te onderstrepen, dan werkt het nogal contraproductief als zo’n commerciële aanbieder boeken aanbiedt die 180 graden de andere kant uit gaan.”

  Hier komt de aap uit de mouw. De inhoud van het boek is niet in overeenstemming met het regeringsbeleid.

  Een dergelijke actie lijkt ons een precedent zonder weerga, dat blijkbaar bij geen enkel onderwerp anders dan vaccinatie wordt gehanteerd.

  En volgens Blokhuis is vaccineren allemaal volstrekt wetenschappelijk onderbouwd. Maar hoe zit het met de veiligheid van vaccinatie? Mag van de staatssecretaris de vraag wel gesteld worden: Kan vaccinatie veiliger?

  Koste wat het kost moet de mantra ‘vaccinatie is veilig’ collectief in het publieke bewustzijn overeind blijven.

  Maar wat is dat: veilige vaccinatie? Volgens ons houdt dit in dat vaccins serieuze ziekten voorkomen en niet genereren. Maar juist over dat laatste aspect hebben steeds meer wetenschappers hun twijfels, wereldwijd. Die twijfels onderbouwen ze in wetenschappelijke artikelen, die ze publiceren in ‘peer reviewed’ tijdschriften. Deze artikelen gaan onder meer over de aluminiumverbindingen in vaccins.

  Vorig jaar verscheen in ORTHOmagazine een artikel waarin wél de vraag impliciet werd gesteld: Kan vaccinatie veiliger? Met de nadruk op de relatie aluminium en autisme. 

  Omdat vooraanstaande onderzoekers uit Engeland, Canada en Frankrijk hier zo hun twijfels over hebben. Zo bestudeert de Brit prof. Chris Exley al 35 jaar de (nadelige) effecten van aluminium.

  De handelwijze van de staatssecretaris is reden om nog eens dit artikel gratis onder de aandacht te brengen.


  [PDF-artikel ORTHOmagazine (nr.3, 2018) – Autisme en Aluminium]

  Lees ook eerder bericht: Twijfels over veiligheid vaccins
  [7 juni 2018; geupdated 25 augustus 2018]

  Getekend,
  Redactie ORTHOmagazine

 • ORTHOmagazine