• ORTHOmagazine

  • Uitgave 4, jaargang 33 | 2015

    In deze uitgave onder andere:

    • Van de redacteur: na tijdperk ‘hygiëne’: probiotica?
    • Gember en artisjok zinvol bij maagklachten
    • atleet gebaat bij omega-3
    • Minder micronutriënten bij multiple sclerose
    • Dieetdrank helpt bij doorliggen
    • Vetregulatie via het brein
    • Hartkwaal door cholesterolverlagers?

    Psychobiotica, microbioom en psychiatrische ziekten

    De connectie tussen voeding en gedrag gaat verder dan velen voor mogelijk houden. Het microbioom speelt een belangrijke rol als ‘bemiddelaar’ tussen darm en psychische gesteldheid.

    Pagina 126
    Evolutie van ons microbioom; afname van diversiteit

    Hier weten we weinig van. Hoe ziet onze darmflora er bijvoorbeeld uit ten opzichte van onze verre voorouders? En van de apen? En wat is de invloed van onze leefstijl?

    Pagina 136
    Specifiek Koolhydraten Dieet (SCD)

    IBD genezen met voeding? Twintig jaar geleden werd erom gelachen. Inmiddels trekt het Gottschalldieet de aandacht. Duidelijk wordt dat het mogelijk werkt via verandering van het microbioom.

    Pagina 138
    N-acetyl-D-glucosamine (NAG) voor BBRS, huid, darm en blaas

    De therapeutische mogelijkheden NAG als voedingssupplement nemen toe. NAG is een cruciale bouwsteen van de glycosaminoglycanen, die meerdere functies vervullen in het menselijk lichaam.

    Pagina 148
  • ORTHOmagazine