• slide
 • slide
 • slide
 • ORTHOmagazine

 • Uitgave 6, jaargang 37 | 2019

  In deze uitgave onder andere:

  Seleniumsuppletie bij Alzheimerpatiënten

  Curcuminoïden effectief bij leververvetting

  Vader’s foliumzuursuppletie en zwangerschapsduur

  Probioticum voorkomt diarree bij chemo

  Kan cholinesuppletie Alzheimer voorkomen?

  Koffie stimuleert bruin vetweefsel

  Bewegen vóór ontbijt: betere vetverbranding

  en nog meer dan 50 andere berichten

  Transgenerationele overerving

  Bij toeval ontdekte de Amerikaanse bioloog Michael Skinner in 2005 tijdens een dierexperiment het mechanisme  dat toekomstige generaties ziek kunnen worden wanneer een voorouder is blootgesteld aan ongezonde omgevingsfactoren, van DDT tot Roundup®. Door de ontdekking van Skinner is er een nieuwe oorzaak van ziekten (etiologie) ontdekt.

  Pagina 206
  Maak kennis met dr. Michael Skinner

  Waarom? Voor zijn baanbrekende onderzoek met erfelijke DNAsequenties waarmee hij de wetenschappelijke gemeenschap in beroering brengt. In 2013 ontving hij The Smithsonian Ingenuity Award voor Natural Science. Citaat van Skinner: ‘De essentie is dat je overgrootmoeder de veroorzaker is van jouw ziekte en die van je kleinkinderen.’ 

  Pagina 212
  Dubieus ‘jubileum’ carrageen (E407)

  Een halve eeuw geleden werden de eerste zorgen geuit over de invloed op de darm van carrageen (E407). Sindsdien is de ongerustheid alleen maar toegenomen. Net als het gebruik van de hulpstof, die razend populair is onder voedingstechnologen en ook wordt verwerkt in ‘natuurlijke’ en ‘biologische’ producten. 

  Pagina 220
  Astma; darm-longen-connectie

  Behandeling van astma is heden ten dage vrijwel uitsluitend symptomatisch met medicijnen. Ook de research gaat vrijwel volledig in deze richting. De Australische wetenschapper Lisa Wood, gespecialiseerd in chronische ontstekingen, zag de betekenis van leefstijlfactoren, waaronder voeding. Meer dan vijftien jaar zit zij nu op dit spoor en komt uit bij de darm.

   

  Pagina 222
 • ORTHOmagazine