[PDF-artikel over zout in eerdere ORTHOmagazine (nr.6, 2017)]
Hoe is het zo gekomen dat internationaal nog steeds de aanbeveling geldt om de zoutconsumptie drastisch te verlagen? Ook in Nederland.
Ooit is de wetenschappelijke consensus ontstaan dat zoutconsumptie de bloeddruk verhoogt. En dat een hoge bloeddruk het risico van cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit verhoogt. Want om terugdringing van het cardiovasculair risico gaat het uiteindelijk.
Maar klopt dit allemaal nog wel in 2019? Helaas, wetenschappelijke discussies duren decennia. De molens malen traag. Zo ook de ‘zoutdiscussie’. Ondanks nieuwe wetenschappelijke inzichten, is deze in Nederland nog niet eens op gang gekomen. Ondertussen zitten we opgescheept met richtlijnen van tientallen jaren geleden.
Franse-eikenextract – Een nieuw voedingssupplement geeft inzicht.
Een vervolg op een artikel in de vorige ORTHOmagazine over hoe botanicals beschermen tegen neurodegeneratieve ziektes zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.
Microbiota tijdens zwangerschap. Invloed op ontwikkeling van het kind.
Heeft de microbiota tijdens de zwangerschap invloed op de ernst van auto-immuunziekten? Kunnen probiotica hier uitkomst bieden? Belangrijke vragen en een goede reden om nu al een artikel te wijden aan dit nog nauwelijks ontgonnen onderzoeksgebied. Daarom de nieuwste inzichten.
Berichten over:
en nog meer dan 50 andere berichten